FOGÁPOLÁS ÉS SZÁJHIGIÉNIA

A hatékony és rendszeres fogmosás szükséges, de nem mindig elégséges a száj egészségének megőrzéséhez. Itt megtudhatod, hogyan kell kiegészítened a szájhigiéniai rutinodat, többet megtudhatsz az egészséges táplálkozásáról a fogak megőrzése érdekében, valamint az egészséges szájflóráról.

FOGKÖZÖK TISZTÍTÁSA

Fogkefével sokszor szinte lehetetlen hatékonyan eltávolítani az összes ételmaradékot és lepedéket a fogközökből. Ezek a nehezen hozzáférhető helyeken megakadhatnak.

Ezért a jobb szájhigiénia érdekében javasolt a fogselyem vagy fogköztiszító kefék kiegészítő napi használata.

Mosolygó nő fogköztisztítókefét használ a fogain a fürdőszobában

FOGKÖZTISZTÍTÓ KEFÉK HELYES HASZNÁLATA

Fogköztisztító kefe helyes használatának 1. lépése az elülső fogak tisztítása. Óvatosan a fogak közé helyezve lassan mozgatva előre és hátra.

1. lépés: Kezdd az elülső fogakkal: Óvatosan helyezd a kefét a fogak közé. Tisztítsd meg a fogközöket a kefe előre-hátra mozgatásával.

Fogköztisztító kefe helyes használatának 2. lépése. A kefét óvatosan meg lehet hajlítani, hogy a hátsó fogakat könnyebben el lehessen érni.

2. lépés: A hátsó fogaknál a kefe drótját kissé meghajlíthatod, de ne gyűrd meg. Egyes termékeknél a drót rugalmas.

Fogköztisztító kefe helyes használatának 3. lépése. A kefét óvatosan az oldalsó fogak közé kell helyezni majd lassan mozgatni.

3. lépés: Óvatosan helyezd a kefét az oldalsó fogak közé, és mozgasd előre-hátra. Ezután öblítsd le a sörtéket víz alatt, és hagyd megszáradni.

Nő fehér háttér előtt mutatja a helyes fogselyem használatot, a fogselymet az ujjára tekerve az első fogai között

FOGSELYEM HELYES HASZNÁLATA

1. lépés: Tekerj egy kb. 50 cm hosszú fogselyemdarabot mindkét mutatóujjad köré, és hagyj köztük kb. 2 cm távolságot.

2. lépés: A fogselymet apró, vízszintes mozdulatokkal vezesd be a fogközbe, majd óvatosan vezesd két-háromszor felfelé a fogfelszínen, majd vissza az ínyig. Figyelj a fogfelszínek oldalára is.

3. lépés: A következő fog tisztításához használd a fogselyem egy még tiszta részét, így nem viszel át baktériumokat és kórokozókat a következő fogközbe.

SZÁJÖBLÍTŐ A FOGKÖZÖK TISZÍTÁSÁHOZ

A fogmosás mellett naponta használva a fogselyem vagy a fogköztiszító kefe eltávolítja a lepedéket a fogak közötti résekből. Ezen felül a napi szájöblítés a mechanikus tisztítással nem könnyen elérhető területeken is működik:

  • Az ínyen
  • A fogak között
  • A szájpadláson és az őrlőfogakon
  • A nyelven és a nyálkahártyán

Kép a Listerine portfólióról. Nightly Reset, Advanced White, Total Care Sensitive, Total Care Stay White, Fresh Burst, Total Care Mild Taste, Total Care, Cool Mint, Cool Mint Mild Taste, Ginger & Lime, Green Tea, Naturals Gum Protection, Smart Rinse Mild Berry

A SZÁJFLÓRA SZEREPE A SZÁJHIGIÉNIÁBAN

A szájüregben számos különböző típusú baktérium és gomba él. Mindezek a mikroorganizmusok, amelyeket együttesen szájflórának nevezünk, a száj ökoszisztémájának részét képezik. A szájban biofilmet képeznek, egy puha és ragadós lerakódást a fogakon és a fogak között. Ezek a baktériumok cukrokkal és ételmaradékokkal táplálkoznak a szájban.

A kiegyensúlyozott flóra baktériumai fenntartják a száj működését azáltal, hogy egészségesen tartják a fogakat és az ínyt, harcolnak a környezeti támadások ellen, és segítenek az ételek előemésztésében. A kiegyensúlyozatlan flóra baktériumai viszont károsak a szájra.

QA Text: 

TÁPLÁLKOZÁS A FOGAK EGÉSZSÉGÉÉRT

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás elősegíti a száj egészségét. Egyes élelmiszerek jótékony hatással vannak a szájüregi egészségre, míg másokat csak mértékkel szabad fogyasztani. Ügyelj az egészséges táplálkozásra!

Zahngesunde Ernährung

QA Text: 

RENDSZERES FOGÁSZATI ELLENŐRZÉS

Hiába hiszed azt, hogy fogaid és a szád egészségesek maradnak, mert minden nap vigyázol rájuk, még a legjobb szájápolási rutin sem helyettesítheti a rendszeres fogorvoslátogatást.

A fogorvos megmondja, milyen gyakran szükséges a "kontroll". A szűrővizsgálatok már a kisgyermekek esetében is javasoltak.

A fogorvos feladata a megelőzés és a kezelés. Először a következőket szeretné megtudni:

  • a száj állapota
  • étkezési és életmódbeli szokásai
  • kórtörténet és gyakran szedett gyógyszerek

Miért? Fogorvosod szívesen ad egyéni tanácsot a megelőzéssel és a helyes fogmosási technikával kapcsolatban.

MIÉRT SZÜKSÉGES RENDSZERESEN FOGORVOSHOZ JÁRNI?

A lepedék nyálfehérjéket, baktériumokat, komplex cukrokat és savakat tartalmaz. Ha nem távolítják el gondosan, plakk alakulhat ki, mely hosszú távon felhalmozódhat. Ahogy az ásványi anyagok felgyülemlenek a nyálban, az fogkővé alakul.

A kialakult fogkövet fogorvos vagy dentálhigiénikus segítségével kell eltávolítani. A fogkő felelős részben az ínyproblémákért, és a fogak elszíneződéséért.

További információ a fogkő eltávolítása oldalon található.

KEZELÉS A PANASZOK CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN

A fogászati kezelések például csökkentik a fogszuvasodás okozta kellemetlenségeket, és megakadályozzák, hogy a fogszuvasodás súlyosbodjon. A fogorvos beavatkozása megállíthatja a fogszuvasodás kialakulását.

Minél hamarabb észlelik és kezelik a szuvas fogakat, annál tovább maradnak egészségesek fogaid. További információ a szuvasodás kezelése oldalon.

További információ a helyes fogmosási technikáról, a gyermekek helyes fogmosási technikájáról és a fogápolásról időskorban.

MÉG TÖBB CIKK EBBEN A TÉMÁBAN:

Melyik szájvizet válasszam?