FOGMOSÁS: AZ IDEÁLIS FOGMOSÁSI TECHNIKA

A fogmosás a szájhigiénia alapja. De hogyan és milyen fogmosási technikával mossak helyesen fogat? Milyen fogkefét és fogkrémet használjak? Itt megtalálod a válaszokat és egyéb hasznos tippeket a témában.

MIKOR ÉS MILYEN HOSSZAN KELL FOGAT MOSNI?

A lepedék hatékony eltávolítása érdekében ajánlott naponta kétszer két percig fogat mosni, lehetőleg reggel a reggeli után és este lefekvés előtt.

Mosolygó nő tartja a zöld-fehér fogkefét rajta fehér-kék-zöld fogkrémmel fehér háttér előtt

Feltételezhető, hogy savas ételek - például gyümölcsök, gyümölcslevek vagy ecetes öntetek - fogyasztása után a fogak rövid időre demineralizálódnak. Fél óra alatt az ásványi anyagokban gazdag nyál újra megerősíti a zománcot.

A savas reggeli után ezért javasolt fél órát várni a fogmosással, különben a kioldódott ásványi anyagok, például a kalcium is kimosódnak.

TIPP: Egy stopper vagy időzítő segíthet a legalább szükséges idő betartásában.

FOGMOSÁSI TECHNIKA

Gyermekként a legtöbb ember még mindig azt tanulta, hogy körkörös mozdulatokkal mosson fogat.

Ebben a témakörben is vannak új fogászati eredmények. A fogkefével való körözés miatt ételmaradék kerülhet az íny alá, ezért a fogorvosok ma az úgynevezett "bass-technikát" ajánlják helyette.

TIPP: A szűrővizsgálat során a fogorvos gyakorlati segítséget tud nyújtani a helyes fogmosási technikával és megelőzéssel kapcsolatban.

FORGÓFEJES ELEKTROMOS FOGKEFE: HASZNÁLAT

Az elektromos fogkefével a fogmosási technika hasonló a hagyományos fogkefékéhez. A kefét lassan futtasd végig az összes fogon, kívülről, belülről, majd a fogfelszínen, anélkül, hogy túl erősen nyomnád. Az elektromos kefefej körkörös mozgása elegendő a legtöbb lerakódás eltávolításához.

MEGFELELŐ FOGKEFE

A piacon nagyon különböző fogkefék - a puhától a közepesen puhán át a keményig, statikus vagy rugós fejjel, sima vagy ferde sörtékkel - kaphatók. A választás során sok minden ízlés kérdése.

Egyes fogorvosok azt javasolják, hogy ne használjunk kemény fogkeféket, mivel azok gyorsan károsíthatják az ínyt, ami ínyproblémákhoz vezethetnek, de itt sok minden ízlés kérdése.

Az ínyvérzésre hajlamos vagy érzékeny fogúak számára ajánlott a puha kefe használata.

Fontos, hogy a kefe feje ne legyen túl nagy, hogy a hátsó őrlőfogak is kényelmesen elérhetőek legyenek.

Az elektromos forgófejes vagy ultrahangos technológiával működő fogkefe nagyon jó választás, és megkönnyíti a fogmosást.

A fogkefét vagy fogkefefejet 2-3 havonta cserélni szükséges.

TIPP: Érdemes emlékeztetőt írni a naptárba a fogkefe / fogkefefej cseréjére.

AZ IDEÁLIS FOGKRÉM

A piacon számtalan fogkrémet találni, a kiválasztás egyéni preferencia kérdése.

Érdemes a fehér fogakra való fogkrémekkel óvatosan bánni, hiszen ezek tartalmazhatnak dörzsölő összetevőket, melyek koptatják a zománcot.

Tipp: A fluoridos fogkrém az első tejfog megjelenésétől kezdve ajánlott. Használata különösen hasznos a gyerekek, cukorbetegek és az idősek számára. További információ a fogszuvasodás gyerekeknél, a cukorbetegség és a fogak, valamint az időskori fogápolás oldalakon.

A FOGKÖZÖKET SEM SZABAD ELFELEJTENI

Az ételmaradékok megtapadhatnak a fogközökben, viszont fogkefével nem könnyű eltávolítani azokat.

Az optimális napi szájápolás érdekében a fogorvosok a 3-szoros megelőzési rutint ajánlják: fogmosás, kombinálva fogselyemmel / fogköztiszítókefével és szájvízzel való öblítéssel.

Kép a Listerine portfólióról. Nightly Reset, Advanced White, Total Care Sensitive, Total Care Stay White, Fresh Burst, Total Care Mild Taste, Total Care, Cool Mint, Cool Mint Mild Taste, Ginger & Lime, Green Tea, Naturals Gum Protection, Smart Rinse Mild Berry

LISTERINE® megküzd a fogmosás után szájban maradó baktériumokkal.

További információ a szájhigiénia oldalon található.

MÉG TÖBB CIKK EBBEN A TÉMÁBAN:

Melyik szájvizet válasszam?

Így mosnak jól fogat a gyerekek

Fogápolás és szájhigiénia időskorban