FOGSZUVASODÁS KEZELÉSE: HOGYAN ÁLLÍTJÁK MEG A FOGORVOSOK A SZUVASODÁST

A fogszuvasodás soha nem gyógyul meg magától, ha egyszer már kialakult a lyukas fog. A fogorvos felkeresése ezért feltétlenül szükséges. A látogatás alatt a fogorvos dönt a fogszuvasodás kezelésének módjáról, annak stádiuma alapján.

Általában elmondható: minél régebbi a lyuk a fogban, annál régebben érintett a fog, és annál nagyobb fogorvosi beavatkozás szükséges. A fogak egészségének megőrzése érdekében jobb, ha minél korábban gondoskodnak róluk. A szuvasodás folyamatáról és egyes szakaszairól a fogszuvasodás tünetei oldalon tudhatsz meg többet.

1. ÉS 2. STÁDIUM – EGYSZERŰ FOGSZUVASODÁS

Ha a fogszuvasodás csak a zománcot és a dentint érinti, általában fogtömés javasolt. Egy speciális fúróval lyukat fúrnak a fogba és eltávolítják a szuvas szövetet. Ezt követően töltőanyaggal helyettesítik, betömik.

QA Text: 

Bármilyen technikát javasol a fogorvos, a kezelés célja a fogszuvasodás terjedésének megállítása és a jó tömés biztosítása a kiújulás megelőzése érdekében.

Lyukak kezelése – kompozit felhelyezése

Kompozit felhelyezése a lyukas fogak kezelésére. A fogzománcban fúrt lyukba kompozit anyag kerül elhelyezésre a megfelelő fogorvosi eszközzel.

3. STÁDIUM – MÉLY FOGSZUVASODÁS

Ha a fogszuvasodás a pulpa (fog központja) közelébe kerül, ahol a fog vérellátása, illetve az idegek találhatók, általában nagyon erős fájdalmat okoz. Ebben a szakaszban gyakran gyökérkezelés szükséges. A fogorvosnak el kell távolítania a fogideget, majd fertőtlenítenie kell a gyökércsatornát, mielőtt betömné azt. A fog devitalizált.

Gyökérkezelés: a fog devitalizálása

3. stádium mély fogszuvasodás esetén alkalmazott gyökérkezelés, a fogideg eltávolítása, másnéven a fog devitalizálása

4. STÁDIUM - TÁLYOG

Nagyon erős fájdalommal jár, ha a fog gyökerénél tályog alakul ki. Végső megoldásként a fogorvosnak el kell távolítania az egész fogat és fogpótlással, például fogászati implantátummal kell helyettesítenie azt.

Tippek:

Még akkor is, ha a lyukas fogat fogorvos kezelte, néhány év múlva kiújulhat a fertőzés. A baktériumok a tömés alatt felhalmozódhatnak, a fogat tovább bonthatják, mely fájdalmat okoz. Ha egy már korábban kezelt fogban érzel fájdalmat, ne habozz, azonnal keresd fel fogorvosod!

Ha a fog devitalizált, nem fogsz fájdalmat érezni, ugyanakkor a fertőzés súlyos lehet. Az éves ellenőrzések során fogorvosod észlelheti, ha a fertőzés kiújulna.

A megelőzés jobb, mint a gyógyítás: ismerd meg, hogyan előzheted meg a fogszuvasodást.

MÉG TÖBB CIKK EBBEN A TÉMÁBAN

Szájvíz fogszuvasodás ellen?

Fogszuvasodás gyerekeknél

Mi a fogszuvasodás?

Fogszuvasodás tünetei

Fogszuvasodás megelőzése

bevásárlókosár ikon

PRÓBÁLD KI A LISTERINE® TEMÉKEKET MOST