FOGÁPOLÁS: HOGYAN MOSNAK FOGAT A GYERMEKEK JÓL

A tejfogak fontosak a gyermek egészséges fejlődéséhez, ezért gondoskodni kell róluk. Mi a legjobb fogmosási technika a tejfogak számára? Hogyan segíthetsz gyermekednek, hogy már kiskorától kezdve hozzászokjon a helyes fogmosáshoz? Találd meg az összes választ ezekre a kérdésekre!

TEJFOGAK

Az embereknek egymást követően két fogsoruk fejlődik ki. Az első fogsort tejfogaknak nevezik. Általában 6 hónap és két és fél év között jelennek meg. Ez egy 20 fogból álló ideiglenes fogsor. Ezek a következőkből állnak:

  • 8 metszőfog
  • 4 szemfog
  • 8 őrlőfog

Bár a tejfogak nem maradnak sokáig a gyermek szájában, a gyermek fejlődése szempontjából kulcsfontosságúak. Hozzájárulnak a beszéd- és nyelvi fejlődéshez, a maradandó fogak igazodásához és a rágási funkció fejlődéséhez.

TEJFOGAK GYENGESÉGE

A nagyon kis gyermekeknél a tejfogak sokkal kisebbek, mint a maradandó fogak. A zománc és a dentin vékonyabb és kevésbé mineralizált, így fogékonyabbak a szuvasodásra.

Ezért nagyon fontos, hogy vigyázzunk a tejfogakra, és megtanítsuk a gyerekeknek az egészséges táplálkozás alapjait.

A cukrozott ételek fogyasztása, a túl kevés fogmosás és a fiatal korban történő rendszertelen fogorvoslátogatás kedvez a szájüregi problémák kialakulásának. Ezek a tényezők még a serdülőkori fogszuvasodás kialakulását is befolyásolják!

FOGSZUVASODÁS GYERMEKEKNÉL

A fogszuvasodást a szájban lévő savtermelő baktériumok okozzák. Ez a sav támadja meg a fogzománcot, melyen apró fehér elszíneződéseket okozhat. Bár ezek halványak, de már a tejfogaknál is szabad szemmel is láthatóak.

A fogszuvasodás megelőzése érdekében érdemes a gyermeket rendszeres fogorvosi kontrollra vinni. A fogszuvasodás tüneteiről és kezeléséről a fogszuvasodás gyermekeknél oldalon találsz több információt.

MARADANDÓ FOGAK

A tejfogak 5-6 éves kortól kezdenek kihullani, és a 32 állandó fog fokozatosan bújik elő a helyükre. 6 és 12 éves kora között a gyermeknek tejfogai és állandó fogai is vannak.

Ezt nevezzük vegyes fogazatnak. Az utolsó tejfog 10 vagy 11 éves korban esik ki. Amikor a maradandó fogak zománca elkopik, az nem pótolható, nem nő a helyére másik. Ezért fontos, hogy már most segíts gyermekednek a helyes foghigiénia kialakításában.

ÁTFOGÓ SZÁJHIGIÉNIA

Amint az őrlőfogak közötti rések bezáródtak, a rendszeres fogmosás mellett fogselyemmel vagy fogköztisztítókefével szükséges kiegészíteni a gyermek szájápolási rutinját. A gyermekek számára vannak például speciális, gyermekbarát motívumokkal ellátott fogselyem pálcikák.

Hatéves kortól a gyermekek kiegészíthetik napi szájhigiéniás rutinjukat szájöblítéssel. Ettől kortól a gyermekeknek képesnek kell lenniük arra, hogy szabályozni tudják a kiköpést a szájvíz lenyelése nélkül is.

A LISTERINE® kifejezetten gyermekek számára kifejlesztett szájvize a LISTERINE® Smart Rinse a benne lévő fluoriddal segít megelőzni a fogszuvasodást. A használatról további információt a gyermek szájvízhasználatról oldalon találsz.

MÉG TÖBB CIKK EBBEN A TÉMÁBAN:

Helyes fogápolás és szájhigiénia