ROSSZ LEHELET OKAI

 

A rossz leheletet (szájszagot) többnyire a nem megfelelő szájhigiénia okozza, de bizonyos betegségek, gyógyszerek és természetesen az ételek is okozhatnak rossz leheletet. Itt áttekintést találsz az okokról.

FOGÁSZATI PROBLÉMÁK / SZÁJHIGIÉNIA

Legtöbb esetben a rossz lehelet oka a szájüregben található, ahol fogászati problémák vagy a lerakódott lepedék okozhatja a problémát. Az ínyproblémák, mint például az ínygyulladás, fogágybetegség, tályogok, szuvasodás vagy szájüregi fertőzések, például szájpenész járhatnak ilyen mellékhatással.

Szájszagot okozó baktériumokról készült mikroszkópikus felvétel

A nem megfelelő szájhigiénia tovább fokozza a rossz leheletet. A rossz szagot ugyanis a szájban, a fogzsebekben és a nyelv felszínén megtapadó baktériumok okozzák. Ezek a baktériumok lebontják az élelmiszert, és illékony, rossz szagú kénvegyületeket termelnek. A jó száj- és foghigiénia tehát megelőzheti a rossz leheletet.

 

 

ROSSZ LEHELET A GYOMORBÓL?

Viszonylag régóta tartja magát az a közhiedelem, hogy a rossz lehelet a gyomorból ered. Igaz, hogy a gyomorégést például gyakran kíséri savanyú szájszag - különösen akkor, amikor az ételmaradék és a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe. A legtöbb esetben azonban nem a gyomorproblémák okozzák a krónikus rossz leheletet.

ÉLELMISZEREK/STIMULÁNSOK

A dohányzás, a kávé, az alkohol vagy az olyan ételek, mint a fokhagyma, a hagyma, a szardella és a magas zsírtartalmú ételek nagy mennyiségű fogyasztása rossz leheletet okozhat. Ez azonban csak átmeneti. A krónikus és az átmeneti rossz lehelet megkülönböztetéséről a Rossz lehelet oldalon olvashatsz többet.

2 egész és 1 szétszedett foghagyma

SZÁJSZÁRAZSÁG

A szájszárazság, szaknyelven xerosztómia, általában akkor fordul elő, amikor a nyálfolyás lelassul. A szájszárazság nemcsak torokfájáshoz és nyelési nehézséghez, hanem rossz lehelethez is vezethet.

Nő vizet önt egy vízszűrős kancsóból egy szalvétán álló pohárba a munkapulton

Ennek oka, hogy a nyál feladata az ételmaradékok kiöblögetése a szájból. Ha azonban ezek a túl száraz száj miatt a nyelven vagy a fogak között maradnak, a baktériumok gyorsan elszaporodnak – ez okozza a rossz leheletet.

QA Text: 

TOROK-ORR-FÜL TERÜLETEI

A torok és az orr területén kialakuló gyulladások szintén vezethetnek kellemetlen szagú rossz lehelethez. Arcüreggyulladás (sinusitis) esetén a váladék a szájba és a torokba folyik, és innen kellemetlen szagot áraszt. A mandulagyulladás (tonsillitis) bakteriális fertőzése gyakran rossz leheletben is megmutatkozik. Ez is egy átmeneti rossz lehelet - amint a betegség meggyógyul, a rossz lehelet is megszűnik.

A Mit lehet tenni a rossz lehelet ellen? oldalon többet megtudhatsz arról, hogyan küzdhetsz a rossz lehelet ellen.

MÉG TÖBB CIKK EBBEN A TÉMÁBAN

Szájvíz rossz leheletre?

Mit lehet tenni a rossz lehelet ellen?

Rossz lehelet gyerekeknél

Rossz lehelet GYIK

Mi a rossz lehelet?