MI A FOGSZUVASODÁS?

 

Bárki, akinek valaha volt lyukas foga tudja, milyen kellemetlen lehet a fogszuvasodás. Ez egy betegség, mely képes elpusztítani az emberi test legkeményebb anyagát, a fogzománcot. Fokozatosan támadja meg a fog minden részét, és súlyos következményekkel járhat az egészségre nézve.

A FOGSZUVASODÁS FŐ OKOZÓJA: LEPEDÉK

Az emberi testben számos baktérium van jelen. A természetes szájflóra ártalmatlan, sőt, elengedhetetlen a szervezet – és különösen a száj – megfelelő működéséhez!

A szájban a fogak felszínén találkoznak a baktériumok, a nyál és az ételdarabok. Ha az így keletkező lepedék vagy más néven biofilm nincs rendszeresen eltávolítva, tökéletes táptalajt biztosít a baktériumok gyors elszaporodásának.

Mosolygó női fogsor lepedék nélkül

Ezek a mikroorganizmusok, mint például a streptococcus vagy a laktobacillis, a lepedékben lévő ételmaradék cukrával és szénhidrátjával táplálkoznak. E folyamat során savakat, például tejsavat választanak ki melléktermékként. Ezek a savak fontos, fogkeményítésért felelős ásványi anyagokat (kálciumot és foszfátot) oldanak ki a fogzománcból. Ez a folyamat a demineralizáció, mely felpuhítva a zománcot idővel lyukak kialakulásához vezethet.

QA Text: 

KIT ÉRINT?

A fogszuvasodás kockázata egyénenként változik, melyet a nyál savasságának (pH értékének) különbözősége indokol. Vannak olyanok, akiknek természetüknél fogva alacsonyabb, másoknál magasabb ez a velünk született érték. Minél alacsonyabb a szánk pH értéke, annál nagyobb a savas ételek hatása a fogakra.

QA Text: 

RÁGÓFELÜLET ÉS A FOGAK KÖZÖTTI RÉSEK

Mivel a lepedék különösen gyorsan felhalmozódhat a fogak rágófelületének mélyedéseiben, illetve a fogak közötti résekben, a szuvasodás ezeken a területen különösen gyakori.

A görbe, egymást átfedő fogak esetében nehezebb a fogmosás, a fogközökben könnyebben felhalmozódhat a lepedék, mely elősegíti a fogszuvasodás kialakulását. Ezt a fajta szuvasodást, mely az egymáshoz közel álló fogak érintkezésénél alakul ki, approximális szuvasodásnak nevezik. Az alapos fogtisztítás ezért különösen fontos a fogközökben is.

Mosolygó nő tartja a zöld-fehér fogkefét rajta fehér-kék-zöld fogkrémmel fehér háttér előtt

A „Fogszuvasodás tünetei” oldalon olvashatsz többet arról, hogy hogyan ismerhető fel a fogszuvasodás és annak különböző stádiumai. Azt is megtudhatod, hogyan előzhető meg a fogszuvasodás és hogyan kezelik azt.

MÉG TÖBB CIKK EBBEN A TÉMÁBAN

Szájvíz fogszuvasodás ellen?

Fogszuvasodás tünetei

Fogszuvasodás megelőzése

Fogszuvasodás kezelése

Fogszuvasodás gyerekeknél

bevásárlókosár ikon

PRÓBÁLD KI A LISTERINE® TEMÉKEKET MOST