FOGÁGYBETEGSÉG (PARODONTÓZIS, PARODONTITISZ)

 

A fogágybetegség (más néven „parodontózis”) egy baktériális gyulladás, amely a fogágy (kötőszövet és csont) egyes részeinek visszafordíthatatlan károsodásához vezethet.

OKAI

A parodontózis kialakulását a kezeletlen fogínygyulladás (gingvitis) okozza. Az ínygyulladást a lepedéken megtelepedő baktériumok idézik elő, melyek úgynevezett biofilmet vagy más néven plakkot hoznak létre. Ez főként az ínyek vonalán és a fogak közötti résekben alakul ki.

A baktériumok savakat és toxinokat választanak ki, melyek megtámadják a fogakat és a fogínyt. Ha az így felhalmozódó lepedék és baktériumok fejlődése ellen nem teszünk, a fogak tartószerkezete, az úgynevezett gyökérhártya (periodontium) károsodhat, kialakul a parodontózis.

PARODONTÓZIS TÜNETEI

A fertőzés előrehaladtával a fogágy és a környező szövetek elhalnak, az íny fokozatosan eltávolodik a fogtól. A keletkező rést fogínytasaknak nevezik.

gingivitis (ínygyulladás) és parodontitis összehasonlítása. A parodontózis fogínyvérzéssel, a csontok enyhe visszafejlődésével és fertőzött ínytasakkal járhat.

Az íny megduzzad, pirossá és érzékennyé válik, a rágás fájdalmas, nehézkes lesz. A gyulladás elérheti és megtámadhatja az alveoláris csontot a gyökér területén.

Idővel a fog meglazul, majd kiesik. A felnőttek körében a fogágybetegség a fogvesztés fő oka. Akut esetekben tályog és rossz lehelet is kialakulhat.

QA Text: 

FOGÁGYBETEGSÉG KEZELÉSE

A fogágybetegséget csak fogorvos kezelheti. Ha ínyeden pirosságot, duzzanatot, ínyvérzést tapasztalsz vagy fogfájás jelentkezik, azonnal keresd fel fogorvosod!

1. lépés: Vizsgálat és diagnózis

Megállapításra kerül a fogágybetegség mértéke, súlyossága. Ehhez felmérésre kerül a fogínytasakok réseinek mélysége, valamint röntgen segítségével ellenőrzik az állcsont esetleges károsodását.

2. lépés: Professzionális fogtisztítás

A fogágybetegség kezelést megelőzően a fogakat megtisztítják, megszabadítják a lepedéktől és a fogkőtől, gyakran polírozzák, illetve elvégzik a szükséges töméseket. A baktériumok ily módon nem tudnak megtelepedni a fogakon. A professzionális fogtisztítás érzéstelenítés nélkül történik, mivel csak az íny széléig tart.

3. lépés: Mélytisztítás, kürettálás, a tasakok megtisztítása

Amennyiben a bakteriális lepedék az íny alatt is található, helyi érzéstelenítéssel távolítják el. A kezelés után három-hat hónappal megmérik a tasakok mélységét. Ha nincs javulás, a kezelést meg kell ismételni, vagy szükség esetén sebészeti beavatkozásra kerülhet sor.

4. lépés: Támogató parodontális terápia

A fogágybetegség krónikus betegség. Az aktív terápia után a cél az elért állapot fenntartása, és ideális esetben további fogágybetegségek kialakulásának megelőzése. Ehhez szükséges a szájhigiéniás szokások megerősítése, valamint a fogak és a fogíny rendszeres kontrollja.

FOGÁGYBETEGSÉG MEGELŐZÉSE

A fogínygyulladás kialakulásának megelőzése, és ezáltal a fogágybetegség kockázatának csökkentése természetesen jobb, mint annak kezelése. Tudj meg többet a megelőzésről az egészséges fogíny oldalon.

MÉG TÖBB CIKK EBBEN A TÉMÁBAN

Szájvíz ínygyulladás esetén?

Egészséges fogíny

Cukorbetegség és a fogak

Fogíny GYIK

Ínygyulladás

bevásárlókosár ikon

PRÓBÁLD KI A LISTERINE® TEMÉKEKET MOST