FOGKŐ: A LEPEDÉKTŐL A FOGKŐIG

 

Az alapos fogorvosi kontroll után a diagnózis sokszor: fogkő! Mégis hogyan alakul ki a fogkő és mi köze van ennek a lepedékhez és a plakkhoz?

MI A FOGKŐ?

A fogkő a nyálból származó ásványi anyagok lerakódása és megkeményedése. Gyakran a nyálmirigyek közelében alakul ki, különösen az alsó állkapocs metszőfogainak belső oldalán és az első felső szemfogakon.

A fogkő főként a fogközökben és a durva fogfelszíneken tud megtelepedni. A fogkövek között megkülönböztetjük az íny felett elhelyezkedő, illetve az íny alatt, a fogínytasakokban kialakuló fogkövet.

QA Text: 

HOGYAN ALAKUL KI A FOGKŐ? (a PLAKK SZEREPe)

A szájüregben számos baktérium és mikroorganizmus található. Ezek alkotják a szájflórát, mely támogatja az immunrendszert és az emésztést.

Ezek között megtalálható számos rossz baktérium, melyek, ha nincsenek eltávolítva és sok cukros ételmaradékot találnak, gyorsan elszaporodhatnak. A plakk baktériumok (pl. streptococcus, laktobacillus) a fogfelszínen való terjeszkedésben specializálódtak.

Ha ott megtelepednek, lepedéket vagy más néven plakkot képeznek. Idővel a nyálból származó ásványi anyagok lerakódnak a lepedékben és megkeményítik azt. Ezek az ásványi anyagok főleg kalcium-foszfátból állnak, innen is jön az elmeszesedés, illetve a meszes plakk elnevezés.

MILYEN KÖVETKEZMÉNYEI VANNAK A FOGKŐNEK?

A lepedék, illetve a fogkő érdes felülete ideális fejlődési környezetet nyújt a baktériumok számára. Ez elősegítheti a következő íny- és fogbetegségek kialakulását:

A lepedék elmeszesedése után a plakk fogkefével már nem távolítható el. A következő oldalakon többet olvashatsz a fogkő eltávolításáról és a lepedék megelőzéséről.

TIPPÜNK:

A fogkő kialakulásának megelőzéséhez a LISTERINE® TOTAL CARE STAY WHITE szájvizet ajánljuk.

Listerine Total Care Stay White 6 benefits in 1 500 ml termékfotó, complete care to maintain naturally white teeth, helps prevent tartar, keeps teeth naturally white, fights bacteria, prevents plaque, protects against gum problems, freshens breath

A szájvíz megküzd a fogmosás után szájban maradó baktériumokkal, megtisztítja a fogkefével nehezen elérhető helyeket. A cink-kloridot tartalmazó formula megakadályozza a fogkő kialakulását, így segít megőrizni a fogak természetes fehérségét.

MÉG TÖBB CIKK EBBEN A TÉMÁBAN

Fogkő eltávolítása

Tippek egy jobb szájápolási rutin kialakításához

bevásárlókosár ikon

PRÓBÁLD KI A LISTERINE® TEMÉKEKET MOST