GYERMEKKORI FOGSZUVASODÁS

 

Ahogy a gyermek életének hatodik hónapjától elkezd tejfogakat növeszteni, a fogszuvasodás veszélye fennáll. A tejfogak zománc és dentin rétege vékonyabb, kevesebb ásványi anyagot tartalmaz, emiatt hajlamosabb a szuvasodás (szuvas tejfog) kialakulása, ugyanakkor az állandó fogakat is érintheti a szuvasodás.

GYERMEKKORI FOGSZUVASODÁS FELISMERÉSE

Ha gyermeked fogfájásra panaszkodik, általában már késő, hisz ekkor a szuvasodás már előrehaladott állapotban van (több információ a Szuvasodás tünetei oldalon).

Fiú fájdalmat él át vicsorítva, összehúzott szemekkel neutrális háttér előtt

Az első stádiumában, a kezdeti fogszuvasodás világos, szinte átlátszó foltokként észlelhető a fogak felszínén, melyek később barnává válnak. Ez a baktériumok által termelt savaknak köszönhető, melyek kivonják a fogból az ásványi anyagokat. Később az érintett fog gyakran érzékenyen reagál a hideg, forró, édes vagy savanyú ételekre és italokra.

Tipp: Ellenőrizd rendszeresen gyermeked fogait. Ha a színezetük nem egységes, forduljatok fogorvoshoz. Figyelj arra is, hogy gyermeked hogyan fordítja arcát, miközben hideg ételt eszik, vagy hideg italt iszik. Az idősebb gyermeket közvetlenül is megkérdezheted. Legkésőbb a fájdalom megjelenésekor azonnal fogorvoshoz kell fordulni.

GYERMEKKORI FOGSZUVASODÁS OKAI

A fogszuvasodás a fogakon lerakodó lepedék miatt alakul ki. Ez ideális táptalajt biztosít a rossz baktériumok számára. Ezek a baktériumok a cukros ételmaradékokat természetes savakká alakítják át, melyek megtámadják a fogzománcot, ezáltal szuvasodás alakul ki.

QA Text: 
QA Question: 
QA Question: 
QA Question: 

VESZÉLYES A GYERMEKKORI FOGSZUVASODÁS?

Egyes szülők úgy gondolják, hogy a tejfogak szuvasodása nem olyan nagy probléma, mert az „igazi” fogak leváltják őket. A tejfogak ugyanakkor a maradó fogak helyének őrzői. Ha egy szuvas fogat ki kell húzni, az a későbbiekben fogszabályozást tehet szükségessé.

MEGFERTŐZHETEM A GYERMEKEM FOGSZUVASODÁSSAL?

Mivel a fogszuvasodásért baktériumok felelősek, ezek a baktériumok a baba vagy az evőeszköz lenyalásakor átkerülhetnek a gyermek szájába.

Ugyanakkor eközben számos jó baktérium is átkerül a gyermekhez, melyek nélkülözhetetlenek a megfelelő szájflóra kialakulásához (a gyermekek szájflóra nélkül születnek). Ennek kialakulása különösen fontos az immunrendszer számára, melynek megfelelő működése csökkenti például az allergia vagy a neurodermitisz kialakulásának kockázatát.

Tipp: Ha gyermeked rendszeresen mossa fogait, a baktériumok nem tudnak megtelepedni a fogakon, ezáltal nem tudják károsítani azokat (további információ a Szájápolás oldalon)

QA Text: 

A gyermekkori fogszuvasodás kezelése javarészt megegyezik a felnőttkori kezeléssel. További információt a Fogszuvasodás kezelése oldalon találsz.

MÉG TÖBB CIKK EBBEN A TÉMÁBAN

Szájvíz fogszuvasodás ellen?

Mi a fogszuvasodás?

Fogszuvasodás tünetei

Fogszuvasodás megelőzése

Fogszuvasodás kezelése

bevásárlókosár ikon

PRÓBÁLD KI A LISTERINE® TEMÉKEKET MOST