MIT JELENT A FOGÉRZÉKENYSÉG?

Au! A fájdalom villámcsapásként nyilall a fogba. Ismerős érzés? Nem vagy egyedül. Becslések szerint minden második embert érintheti élete során a fogérzékenység. Tudj meg többet az okokról, a kiváltó tényezőkről, illetve arról, hogy mit lehet tenni ellene.

KIVÁLTÓ OKOK: FOGFÁJÁS EVÉSKOR, IVÁSKOR, HIDEGRE ÉS MELEGRE

Egy hideg fagyi, egy meleg kávé, egy szelet csokoládé vagy egy gyümölcslé. Mindezen ételek és italok kiválthatnak fájdalmat. Ezekért egyrészről a hideg és meleg, másrészről az édes és savas termékek felelnek.

A nagyon érzékeny fogakkal rendelkező emberek még akkor is érezhetnek fájdalmat, ha odakint nagyon hideg vagy meleg van, vagy ha hideg huzat keletkezik.

3 darab kicsit olvadó jégkocka

FOGÉRZÉKENYSÉG OKAI

Fő ok: szabadon lévő fognyakak

A fogérzékenység legfőbb oka a szabadon lévő fognyak. A normál, egészséges fogat kívülről zománc védi. Ez a védőréteg az egyik legerősebb anyag az emberi testben.

A fog belsejében található a dentin, melynek finom csövei az ingereket a fogidegekhez vezetik. A fogzománc és az íny feladata, hogy megvédjék a fog e belső, érzékeny részét.

A fogzománc elvékonyodásával vagy az íny visszahúzódásával (fogágybetegség) az érzékeny területek szabaddá válnak. Amikor a dentin már nem védett, az említett külső ingerek közvetlenül eljuthatnak a fogidegekhez, és hirtelen, szúró fájdalmat okozhatnak.

QA Text: 

FÁJDALOM FOGMOSÁS KÖZBEN: EGY ÖRDÖGI KÖR

Az érzékeny fognyakkal rendelkező emberek a fájdalom elkerülése érdekében megpróbálnak elkerülni bizonyos mindennapi dolgokat. Ez nemcsak az irritáló ételek és italok fogyasztásának mellőzését, hanem a fogmosás elhagyását is jelentheti.

Ez a döntés gyakran egy ördögi körhöz vezet. A fogak nem megfelelő tisztítása lehetővé teszi a lepedék felhalmozódását, ez pedig megnöveli a fogínyproblémák kialakulásának esélyét. A fogíny visszahúzódik, a fogfájás fokozódik.

Az érzékeny fogak kezeléséről a következő oldalon tudhatsz meg többet: Érzékeny fogak – mit lehet tenni?

MÉG TÖBB CIKK EBBEN A TÉMÁBAN

Szájvíz fogérzékenységre?

Fogérzékenység – mit lehet tenni?

Fogérzékenység GYIK

bevásárlókosár ikon

PRÓBÁLD KI A LISTERINE® TEMÉKEKET MOST