CUKORBETEGSÉG ÉS A FOGAK

Aki diabéteszben szenved, valószínűleg tisztában van a megnövekedett kockázattal. A cukorbetegség hatással van a fogak egészségére, és kedvezhet az ínybetegségek kialakulásának. Itt megtudhatod, mit kell szem előtt tartani cukorbetegként.

CUKORBETEGSÉG ÉS A FOGÍNY

Amikor a vércukorszint hosszú ideig magas, a fogágyban gyulladáskeltő anyagok halmozódhatnak fel, melyek elősegítik a fertőzések kialakulását. Emellett csökkenhet az íny vérállátása, mely gyengítheti a baktériumokkal szembeni védekező mechanizmusokat. A káros baktériumok gyorsan elszaporodhatnak és ínygyulladást (gingivitis) idézhetnek elő.

Színes (piros, rózsaszín, narancssárga, sárga, lila, zöld, kék) golyó rágógumik kiterítve egy vízszintes felületen.

CUKORBETEGSÉG ÉS A FOGÁGYBETEGSÉG (PARODONTITISZ)

Cukorbetegként gyorsan tenned kell az ínygyulladás ellen. Ellenkező esetben az idő múlásával fennáll a veszélye annak, hogy az ínygyulladásból fogágybetegség (parodontitisz) alakul ki. A gyulladásra a szervezet nehezebben reagálhat a rossz vérkeringés miatt.

A fogágy (kötőszövet és csont) fokozatosan elgyengül, az érintett fogak kilazulnak, legrosszabb esetben kiesnek. Ezért, amint a gyulladás első jeleit észleled (ínyvérzés, íny színének megváltozása), azonnal fordulj fogorvoshoz!

CUKORBETEGSÉG ÉS A SZÁJSZÁRAZSÁG

A vércukorszint emelkedésével a nyáltermelés is csökken, ami szájszárazsághoz vezethet. A szájszárazság megakadályozza a nyálat, hogy elvégezze a „munkáját” a szájüregben, megtisztítsa és fertőtlenítse azt, valamint ásványi anyaggal lássa el a fogakat.

Nő vizet önt egy vízszűrős kancsóból egy szalvétán álló pohárba a munkapulton

A cukorbetegség esetében a baktériumok ezért gyorsabban el tudnak szaporodni a szájüregben, ahol megtámadhatják a meggyengült fogzománcot. A fogszuvasodás kockázata nő.

CUKORBETEGSÉG ÉS A ROSSZ LEHELET

A krónikus rossz lehelet, szaknyelven halitózis, gyakori a rosszul beállított cukorbeteg terápia esetén. Ez is összefügg a csökkent nyáltermeléssel. A túl száraz szájban az életmaradékok a nyelven és a fogak között maradnak, mely maradékokból a baktériumok gyorsan elszaporodnak. A folyamat során keletkező kénes vegyületek rossz leheletet okoznak.

Férfi mindkét kezét a szája elé teszi a kellemetlen szájszag miatt, fehér háttér előtt.

QA Text: 

MI TIPPÜNK:

Listerine Total Care Teeth Protection 6 benefits in 1 500 ml termékfotó, complete protection for stronger teeth, strengthens teeth, protects against cavity, fights bacteria, prevents plaque, protects against gum problems, freshens breath feliratokkal

A LISTERINE® TOTAL CARE TEETH PROTECTION szájvíz használatát javasoljuk. Segít az íny védelmében, és a benne lévő fluorid erősíti a fogakat a szuvasodás ellen. Ezek mellett hatékonyan csökkenti a lepedéket - a fogászati problémák egyik fő okát.

MÉG TÖBB CIKK EBBEN A TÉMÁBAN

Szájvíz ínygyulladás esetén?

Fogíny GYIK

Ínygyulladás

Fogágybetegség

Egészséges fogíny

bevásárlókosár ikon

PRÓBÁLD KI A LISTERINE® TEMÉKEKET MOST