FOGSZUVASODÁS TÜNETEI: A FOGSZUVASODÁS JELEINEK FELISMERÉSE

A fogszuvasodásra gyakran csak akkor derül fény, amikor már túl késő: fáj a fog és a tükörben lyukat lehet látni a fogban. Most megtudhatod, hogyan ismerheted fel a fogszuvasodás tüneteit a korai stádiumban.

FOGSZUVASODÁS

A fogszuvasodás akkor következik be, amikor a lepedék (más néven plakk vagy biofilm) felhalmozódik a fogakon. A plakkban megtelepedő baktériumok a cukros ételmaradékkal táplálkoznak és melléktermékként természetes savakat választanak ki. Ezek a savak folyamatosan pusztítják a fogakat védeni hivatott fogzománcot. Tudj meg többet a „Szuvasodás okai” oldalon.

1. STÁDIUM – KEZDETI FOGSZUVASODÁS

A fogszuvasodás kialakulásának első szakaszát fogzománc demineralizációja jellemzi, melyért a baktériumok által termelt savak felelősek. Ez a szakasz általában fájdalommentes, ugyanakkor a fogak a szokásosnál érzékenyebbek lehetnek a hidegre és a melegre, illetve az édesre és a savanyúra (további információ: „Érzékeny fogak”.

Az ásványi anyagok megvonása a fogakon világos, szinte áttesztő foltokban jelentkezik, melyek gyakran csak a fogorvos megelőző ellenőrzése során tűnnek fel.

Tünetek: világos foltok a fogakon

2. stádiumú fogszuvasodás ábrázolása, a fogzománc sérült, a fogíny, dentin és a pulpa (fogbél - idegek és erek) érintetelen

2. STÁDIUM - FOGSZUVASODÁS

Ha az első fázisban alkalmazott fluoridos kezelés nem építi ujjá a zománcréteget, a szuvasodás tovább folytatódik a dentin (fogbél vagy fogcsont), a fog fő részét alkotó anyag irányába.

Tünetek: Fogfájás, a világos foltok általában pigmenttel telítődnek és barnának tűnnek, a lyukak általában már láthatók.

3. stádium mély fogszuvasodás. A dentin roncsolása után a szuvasodás elérheti a pulpát, ahol a fog vérellátása és idegei találhatók. Erős fájdalommal járhat.

3. STÁDIUM – MÉLY FOGSZUVASODÁS

A fogszuvasodás nem áll meg a dentin roncsolásánál. Elérheti a pulpát, ahol a fog vérellátása és idegei találhatók. A pulpa gyulladása nagyon erős fájdalommal jár. Ebben a szakaszban gyakran gyökérkezelés szükséges.

Tünetek: erős fogfájás, jól látható lyukak, kellemetlen szag (a gyulladás miatt)

4. STÁDIUM - TÁLYOG

Ha a fogszuvasodás kezeletlen marad, a gyulladás átterjedhet a fog körüli szövetekre, szalagokra, csontokra, és az ínyre. Fogtályog alakul ki, mely sokkal fájdalmasabb a fogfájásnál, és a fog kiesését okozhatja.

Tünetek: extrém fogfájás, duzzanat a fog körül, akár fogvesztés is előfordulhat

Nő fájdalmasan fogja a bal orcáját fogfájás miatt.

TIPP:

A fehér foltokat korai stádiumban nem könnyű észrevenni, segítségre a fogorvosok lehetnek különböző diagnosztikai eljárásaikkal. Ha a fogad a szokásosnál érzékenyebb, vagy bármilyen fájdalmat érzel, azonnal fordulj fogorvoshoz! A korai stádiumban felismert fogszuvasodás még visszafordítható.

Tudj meg többet a fogszuvasodás megelőzéséről és kezeléséről.

MÉG TÖBB CIKK EBBEN A TÉMÁBAN

Szájvíz fogszuvasodás ellen?

Fogszuvasodás tünetei

Fogszuvasodás megelőzése

Fogszuvasodás kezelése

Fogszuvasodás gyerekeknél

Mi a fogszuvasodás?

bevásárlókosár ikon

PRÓBÁLD KI A LISTERINE® TEMÉKEKET MOST