FOGÍNYGYULLADÁS (GINGIVITIS)

 

A fogínygyulladás, más néven a gingivitis, az íny baktériumfertőzés okozta gyulladása. Első előfordulásakor az ínygyulladás általában nem fájdalmas. Kezeletlenül hagyva a gyulladás periodontális betegséggé (fogágybetegség vagy parodontózis) válhat, mely az íny súlyos károsodása mellett a fogak meglazulásához vezethet.

fogínygyulladás, a lepedék felhalmozódik az íny vonalán (plakk képződik). A lepedék baktériumokból áll, melyek megtámadják az ínyt és gyulladást okoznak.

FOGÍNYGYULLADÁS: OKOK

Az ínygyulladás kialakulásának egyik fő oka a lepedék felhalmozódása az íny vonalán (plakk). A lepedék baktériumokból áll, melyek megtámadják az ínyt és gyulladást okoznak.

A lepedék felhalmozódása fogszuvasodáshoz is vezethet. Az átfogó szájhigiénia elengedhetetlen a lepedék és rossz baktériumok felhalmozódásának megelőzése érdekében.

QA Text: 
QA Question: 

TÜNETEK: AZ ÍNYGYULLADÁS LEFOLYÁSA

A fogínygyulladásnak három különböző stádiumát különböztetjük meg, amelyek mindegyike más-más tünetekkel jár:

1. stádium: Gyenge mértékű gyulladás

Az ínyek még gyengén gyulladtak. Az íny pirossága alig látható.

2. stádium: Közepes mértékű gyulladás

Az íny gyulladása mérsékelt. Fogmosás után a vérzés erősebb, az íny piros, megjelennek az első duzzanatok és fájdalmak.

3. stádium: Erős mértékű gyulladás

Az íny gyulladása jelentős. Spontán vérzés léphet fel. Az ínyt és a fogat összekötő szélső hámréteg érintett. Megjelennek az első ínytasakok (rés az íny és a fog között), ahogy az íny elkezd visszahúzódni a fogtól.

AZ ÍNYGYULLADÁSTÓL A FOGÁGYBETEGSÉGIG

gingivitis (ínygyulladás) és parodontitis összehasonlítása. A parodontózis fogínyvérzéssel, a csontok enyhe visszafejlődésével és fertőzött ínytasakkal járhat.

Ha a lepedék és baktériumok kialakulása ellen nem teszünk, idővel az egész fogágyat megtámadhatja. Ezt nevezzük parodontális betegségnek (parodontózis), mely a felnőtt korúak fogvesztésének egyik fő oka.

ÍNYGYULLADÁS KEZELÉSE

A fogínygyulladás visszafordítható. Mivel az ínygyulladás egyik fő oka a lepedék, a fogorvosi kezelés és a megfelelő szájhigiénai rutin betartása megoldhatja a problémát.

Fogorvosi kezelés során:

  • A fogorvos a vizsgálat során megállapítja, hogy valóban ínybetegség áll-e a problémák mögött. Ehhez ellenőrzi az íny és a fogak közötti zsebek mélységét.
  • Ezt követően professzionális fogtisztítással távolítja el a fogkövet. Ezt csak a fogorvos teheti meg.
  • A fogorvos tanácsot adhat a megfelelő szájápolással kapcsolatban.

ÍNYBETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE

Az ínygyulladás megelőzéséhez elengedhetetlen az átfogó szájápolási rutin betartása. A fogmosás, a fogselyem vagy a fogköztisztító, és a szájvíz együttes használata hatékonyan távolítja el a lepedéket és a baktériumokat a fogakról, a nyelvről és a fogközökből.

Listerine Total Care Teeth Protection 6 benefits in 1 500 ml termékfotó, complete protection for stronger teeth, strengthens teeth, protects against cavity, fights bacteria, prevents plaque, protects against gum problems, freshens breath feliratokkal

A LISTERINE® TOTAL CARE TEETH PROTECTION szájvíz használatát javasoljuk. Segít az íny védelmében, és a benne lévő fluorid erősíti a fogakat a szuvasodás ellen. Ezek mellett hatékonyan csökkenti a lepedéket - a fogászati problémák egyik fő okát.

MÉG TÖBB CIKK EBBEN A TÉMÁBAN

Fogágybetegség

Egészséges fogíny

Cukorbetegség és a fogak

Fogíny GYIK

bevásárlókosár ikon

PRÓBÁLD KI A LISTERINE® TEMÉKEKET MOST